- σαβάνα
- Φυτικός σχηματισμός των θερμών περιοχών στις οποίες υπάρχει μια σαφής διάκριση μεταξύ -μιας εποχής απόλυτης ξηρασίας και μιας που χαρακτηρίζεται από έντονες νεροποντές. Οι σ. απαντιούνται κατά το μεγαλύτερο μέρος στην κεντρική Αφρική, μεταξύ 5° και 15° βόρειου πλάτους, εκτός από την παράκτια περιοχή του Ατλαντικού και τη ζώνη στα Ν του Ισημερινού, σε μεγάλο μέρος της ινδικής χερσονήσου, και σ’ ένα τμήμα της Βιρμανίας και της Ταϊλάνδης, αλλά και σε μια ευρεία λουρίδα στα Β του Ισημερινού, στη Νότια Αμερική.
Οι κλιματικές συνθήκες επηρεάζουν προφανώς τις υδρολογικές συνθήκες του εδάφους και τον ίδιο το φυτικό μανδύα τους, ο οποίος, από την άλλη πλευρά, παρουσιάζει χαρακτηριστικά που ποικίλλουν από χώρα σε χώρα, σε σχέση με τις διακυμάνσεις του κλίματος και του εδάφους: περνάμε έτσι από το βραζιλιανό και αργεντινό espinal (ακανθώδεις θάμνους) και από τη θαμνώδη περιοχή χειμερινής βλάστησης, στην καθαυτό σ., φυτικό συγκρότημα που χαρακτηρίζεται από αραιότερη θαμνώδη βλάστηση ση και από την ανάπτυξη ψηλής πόας.
Γενικά, κατά την περίοδο των βροχών, αναπτύσσεται μια πλούσια και ιδιότυπη βλάστηση που αποτελείται από ψηλές πόες (2 μ. και περισσότερο) κατά το μεγαλύτερο μέρος αγρωστοειδών (ανδροπώγων, σεταρία, πανικό κλπ.) που διακοσμείται από άνθη μερικών βολβωδών λαριοειδών (γλαδίολος, σκίλλα κλπ.), από μερικά πολύγαλα και μερικά χειλανθή. Κατά την ξηρή εποχή, το τοπίο φαίνεται, αντίθετα, γυμνό από ποώδη βλάστηση: οι πόες, πραγματικά, ξεραίνονται για να ξαναβλαστήσουν όταν ο αέρας γίνει προσωρινά υγρός και διαβραχεί το έδαφος, χάρη στα υπόγεια όργανά τους, όπως οι ρίζες, τα ριζώματα, οι βολβοί κλπ.
Στη σ. δε λείπουν τελείως τα δέντρα ή οι θάμνοι (πολυετείς πόες, δεντρύλλια και δέντρα)· οι τελευταίοι αυτοί μπορούν v’ αποτελέσουν μικρά δάση. Ένα από τα τυπικά δέντρα της σ. είναι, εξάλλου, το μπαομπάντ (αδανσωνία η δακτυλωτή), δέντρο όχι πολύ ψηλό, αλλά με μεγάλο, χοντρό κορμό.
Μια από τις πιο ιδιότυπες μορφές, τέλος, εντοπισμένη στην περιοχή της σ., είναι εκείνη που παίρνει η βλάστηση η οποία αναπτύσσεται στις όχθες ενός ποταμού: ένα σύνολο δηλαδή πράσινου και δέντρων, πλούσιων σε κόμη και ανάπτυξη, εξαιτίας των ιδιαίτερων συνθηκών υγρασίας του εδάφους και της ατμόσφαιρας, σε αισθητή αντίθεση με το υπόλοιπο τοπίο, και η οποία θυμίζει μάλλον τα θερμά και υγρά τροπικά δάση.
Σαβάνα.
Σαβάνα στο Έντρε Ρίος, επαρχία της Αργεντινής, ανάμεσα στους ποταμούς Παρανά και Ουρουγουάη.
* * *η, Ν1. τροπική ή υποτροπική περιοχή στην οποία κυρίαρχη βλάστηση είναι ένα αραιό κάλυμμα δένδρων πάνω από ένα πυκνό, θυσσανωτό και, συχνά, ψηλό στρώμα ποωδών φυτών και όπου το κλίμα είναι τροπικό και ημίυγρο, με θερινές βροχές ακολουθούμενες από μεγάλης διάρκειας ξηρά περίοδο, βλάστηση που αποτελεί μεταβατική ξυλώδη διάπλαση μεταξύ τού τροπικού βροχερού δάσους και τής ημιάνυδρης ερήμου2. φρ. «κλίμα σαβάνας»(μετεωρ.) θερμός τύπος κλίματος, που χαρακτηρίζεται από μια σύντομη θερινή εποχή βροχών και από ξηρούς χειμώνες και το οποίο επικρατεί βόρεια και νότια τών υγρών ισημερινών περιοχών.[ΕΤΥΜΟΛ. < αγγλ. savanna < ισπ. zavanna < zabana, λ. τής γλώσσας τών Αβοριγίνων. Η λ., στον τ. σαβάνναι, μαρτυρείται από το 1825 στον Π. Ιωαννίδη].
Dictionary of Greek. 2013.